10 Tips Om je Afstuderen Te Overleven


Het begon allemaal toen ik studeerde en onverwachts zwanger raakte. Midden in mijn opleiding moest ik alleen nog mijn scriptie en stage afronden. Tijdens mijn zwangerschap zette ik door en voltooide mijn stage, maar mijn scriptie bleek een uitdaging die langer duurde dan verwacht. Terwijl ik mijn leven opbouwde met een nieuwe baan en een huis, bleef mijn scriptie keer op keer afgewezen worden. Ik voelde me ontmoedigd en overweldigd door de gedachte om op te geven. Het leek alsof ik vastzat in een eindeloze cyclus van afwijzing en teleurstelling.

Sommige mensen om me heen maakten grappen over mijn 'eeuwige student' status en boden geen echte hulp aan. Anderen, echte vrienden, stonden echter klaar om me te ondersteunen en moedigden me aan om door te zetten. Het vinden van hulp was soms makkelijker dan het accepteren ervan. Ik moet toegeven dat ik soms liever zou stoppen dan mijn trots opzij te zetten en hulp te aanvaarden.

Maar ik wist dat ik het niet alleen deed. Ik deed het niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn dochter. Ik wilde haar laten zien dat ondanks tegenslagen, doorzettingsvermogen en de juiste mensen om je heen, alles mogelijk is. En uiteindelijk, net toen ik het bijna op wilde geven, kwam hulp uit een onverwachte hoek.

Een docent, die ik nooit had verwacht, bood aan om mij te helpen met mijn scriptie. Het voelde als een teken van het universum, alsof God precies op het juiste moment de juiste persoon op mijn pad stuurde. Met zijn steun en begeleiding slaagde ik erin om mijn scriptie af te ronden en mijn verdediging met trots te doorstaan.

Het hele proces heeft me geleerd dat hulp soms verschijnt op momenten en plaatsen waar je het het minst verwacht. Het leerde me ook de kracht van doorzettingsvermogen, geloof in mezelf en het belang van het omringen met de juiste mensen. Ik ben dankbaar voor de lessen die ik heb geleerd en de groei die ik heb doorgemaakt. En ik weet nu dat met Gods timing en overvloed, alles mogelijk is. Soms wil je opgeven, maar diep van binnen weet je dat je toch door moet gaan. Daarom heb ik 10 tips voor jou om jou te helpen in deze situatie. 

  1. Blijf gefocust op je doel: Houd je einddoel in gedachten en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen onderweg.

  2. Zoek steun: Omring jezelf met vrienden, familie en mentoren die je aanmoedigen en ondersteunen tijdens deze uitdagende tijd.

  3. Vraag om hulp: Wees niet bang om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Soms kan het accepteren van hulp een belangrijke stap zijn op weg naar succes.

  4. Wees flexibel: Wees bereid om je aan te passen aan veranderingen en tegenslagen. Flexibiliteit is essentieel om obstakels te overwinnen.

  5. Blijf positief: Houd een optimistische houding en geloof in jezelf. Positief denken kan je door moeilijke momenten heen helpen. Gebruik Emotional Freedom Technique om jezelf te ondersteunen. Je hoeft het niet alleen te doen. 

  6. Neem kleine stappen: Verdeel je doelen in kleinere, haalbare taken. Op deze manier kun je je vooruitgang bijhouden en blijven motiveren.

  7. Blijf volhouden: Geef niet op, zelfs als het moeilijk wordt. Blijf volhouden en blijf je inzetten voor je doelen.

  8. Leer van tegenslagen: Zie tegenslagen als leermomenten en kansen voor persoonlijke groei. Reflecteer op wat er mis is gegaan en gebruik die kennis om beter te worden.

  9. Blijf geduldig: Weet dat succes tijd en doorzettingsvermogen vereist. Blijf geduldig en vertrouw op het proces.

  10. Vertrouw op Gods timing: Heb vertrouwen in het feit dat alles gebeurt volgens Gods timing. Blijf geloven dat het universum voor je zorgt en dat alles uiteindelijk op zijn plaats zal vallen.

Wil je hier hulp bij? Meld je aan voor de Ubuntu Tribe. 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published